Svečana dodijela ugovora projekta „Centar za promatranje ptica Nijemci“

U sklopu 3. poziva Sheme za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., dana 16. lipnja 2014. godine u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU održana je svečanost uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije za odobrene projekte. Odobreno 10 projekata u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna. Načelniku Općine Nijemci Ivici Klemu dodijeljen je ugovor o sufinanciranju projekta „Centar za promatranje ptica Nijemci“, ukupne vrijednosti 1.222.904,95 eura, u kojoj EU sufinanciranje iznosi 999.835,84 eura. Provedba projekta će trajati 18 mjeseci.

 

Uručivanjem ugovora i potpisom od strane ugovornog tijela započinje provedba projekta koji će se fokusirati na izgradnju i opremanje centra za promatranje ptica te razvoj ekološke infrastrukture koja će omogućiti turističku valorizaciju prirodnog staništa za razne vrste, osobito ptica. Razvoj i promocija novog turističkog proizvoda će doprinijeti promociji Vukovarsko-srijemske županije i Općine Nijemci kao turističke destinacije.

Gospodarske analize pokazuju da je turizam jedan od malobrojnih profitabilnih sektora koji se smatra važnim pokretačem gospodarskog rasta i novih zaposlenja. U Općini Nijemci turizam je u razvojnoj fazi s ogromnim potencijalima kao što su: biološka raznolikost, prirodno i kulturno nasljeđe praćeno rastom turizma specijaliziranih usluga. Analize provedene kroz projekt Phare 2006 označavaju područja interesa i zahtjeva turista iz EU za specifičnim turističkim proizvodima. Zapažen je veliki interes za promatranje ptica kao specifični dio turističkih aktivnosti. Činjenica da se broj posjeta turista u Općini Nijemci povećao u zadnjih nekoliko godina te da se na tom području nalazi preko 100 vrsta ptica, nekoliko veoma rijetkih, je veliko osiguranje za poboljšanje turističke infrastrukture kao i osnaživanje i raznolikost turističke ponude u regiji čime se očekuje utjecaj na pokretanje gospodarskog rasta kao i nova zaposlenja.